Ja, hej-hej kära frågelådan. Vi har haft en snackis på kontoret utan att komma fram till vad som gäller. Frågan gäller sponken. När man använder alkohol i matlagning, vart tar den vägen? Ni vet, man kokar en god vinsås, coq au vin eller dylikt, men man blir ju inte full/berusad av att äta anrättningen.
Vi har tre teorier:
- alkoholen förångas och försvinner ut i köksfläkten
- alkoholen blir ”något annat”
- alkoholen är kvar
Finns det någon i läsekretsen som kan ge ett enkelt och korrekt svar? Alltså, vi vet inte och är tacksamma för svar. *tacksamma*
12 kommentarer:
Alternativ ett.
Precis som whisky, likörer o dyl som står i ett skåp och efter ett tag blir svagare.
Trust me, I'm a highly trained professional.
Emma: Blir skåpspriten svagare? *omg*
Alkoholen reagerar med värmen och förvandlas till kyckling.
Alkoholen försvinner, men mycket långsamt. Dock använder man ju inte så jätte mycket sprit i matlagning och det spädes ju ut en del, så du blir sådells inte särskilt berusad av nämnda cog au vin.
Men skulle du koka 1 liter starkglögg i 10 min skulle du fortfarande bli salongs.
Bifogar en lite lathund så ni vet....
Preparation Method Percent of Alcohol Retained
alcohol added to boiling
liquid & removed from heat 85%
alcohol flamed 75%
no heat, stored overnight 70%
baked, 25 minutes,alcohol
not stirred into mixture 45%
baked/simmered, alcohol
stirred into mixture:
15 minute 40%
30 minutes 35%
1 hour 25%
1.5 hours 20%
2 hours 10%
2.5 hour 5%
Nu vet ni......
Emma : då måste dom stå i kanske en minde evighet. Då man uppskattar sprit* som legat i flera decennier och denna ofta är väldigt spritstark, så känns påståendet lite konstigt, men vad vet ja...
*Congcac, whisky, burbon, rom, tequila, etc etc
Alkohol kokar redan vid 78 grader och förångas som fan i en god vinsås. Koka försiktigt!
Er alkohol ångar upp i er fläkt, ut i luften, bort till min gata och in i min fläkt. Där står jag och andas tunga andetag och går runt i rus kvällen lång.
Min man är inbiten whiskydrickare, och en flaska med sämre kork som stått öppen i 18 månader hade 2% minre alkohol vid test i laboratorium (jag jobbar på ett, gjorde det för skojs skull).
Det blir givetvis inte samma avdunstning med skruvkork av metall.
Vodka har man väl ändå alltid i frysen...?
thewoodfairy: Du skojar lite, va?
Lennesten: Nu vet vi.
Blaskagg: Koka på svag värme under omrörning?
Padmé Amidala: Va? Nä?
Emma: Du slår Lennesten på fingrarna, va? Lite lätt, va?
apan: med en linjal, lite som skräckfröknarna i lågstadiet.
Emma: Det räcker med "lite lätt".
apan: F'låt.
Jag vet aldrig när jag ska sluta.
Skicka en kommentar